Радио - водителство

Магијата на радиото е во моќта на имагинацијата која преку етерот треба да создаде реални слики, приказни, муабети и да му се доближи на слушателот, да го привлече и задржи неговото внимание. Особено е важен пристапот на водителот кон слушателот, кој во него треба да го препознае својот близок, кој ќе посака да го слушне или да поразговара со него.

Многу радио-водители со различно образование, речиси без никаква подготовка застануваат пред микрофонот и за многу кратко време ја почнуваат и завршуваат својата кариера. Леснотијата со која водителите влегуваат во радиото, набргу се покажува особено комплицирана, пред се' поради несоодветна подготовка за изработување радиска програма, немање концепт и визија за содржините на програмата, недостаток на инспирација, неискуство, непознавење на медиумот и несигурност.


 


 
 
              
Курсот е достапен:
on-line   video  

 

 

Програма на курсот:


Тема: 1
Радиото е невидливиот свет полн со музика и муабети
  Тема: 2
Креирање на концеп, содржина, продукција и фидбек за радио програма – цело во круг.
     
Тема: 3
Процес на идејни решенија – инспирација, кој, што, како, зошто, каде и кога.
  Тема: 4
Рамка – од каде да почнам, колку е доволно, кој ќе ме слуша, дали е равенка.
     
Тема: 5
Повеќе од двајца – тимски, секој е подеднакво важен, без право на извини-згрешив.
  Тема: 6
Утринска, пладневна, вечерна емисија. Наутро, сред бел ден, навечер, не е исто.
     
Тема: 7
Во живо...или се снима.
  Тема: 8
Твоето мислење е важно. А сега отвори телефон – контактна програма, сè е можно.
     
Тема: 9
Гостинот е на врата – славните те прават славен, научи се да слушаш, постави го прашањето кратко и јасно.
  Тема: 10
Идоли – етерот создава зависност, со белег на препознатлив, како до славните, јас сум тој или било кој, сè само не просечно.

 

 

Услов за следење на курсот:

Услов за да можете да го следите овој курс, е пред се да сакате да научите, да бидете иновативни, креативни и да слушате радио. Популарноста  и препознатливоста доаѓаат како резултат. Ако сакате и верувате дека радиото е магијата тогаш научете како да ја почувствувате и поделите со публиката.

 
 

Често поставувани прашања

Цена на обуката:
9.000 денари за обука која се следи од училница

 

Пријавувањето е во тек!

Нудиме можност за:
15% попуст за двајца или повеќе лица од иста институција;
10% попуст за плаќање во готово;
Плаќање на 2 рати.

Запишувањето или резервацијата на место за курсот се врши со пополнување на електронската пријава или на контакт телефон 02 3090 004

Запишувањето или резервацијата на место за курсот се смета за валидно, откако ќе се пополни електронската пријава и се уплати вкупниот износ или првата рата од износот на жиро сметка: Висока школа за новинарство и за односи со јавноста 210- 0638139101-88, НЛБ Тутунска банка со цел на дознака Курс за...

Контакт лице: Лејла Шабан, раководител на центарот за обука и професионална надградба „Кариера“
Телефон 02 3090 004
Е-маил: lsaban@vs.edu.mk; kursevi@vs.edu.mk