• КРИЗНО КОМУНИЦИРАЊЕ

  Се сеќавате на ситуацијата со опасноста од бактеријата листерија и како таа се одрази врз угледот на одредени компании во месната индустрија? Или неодамнешните поплави кои ги погодија регионот на Југоисточна Европа? Можната закана од ебола?

  Информирај се...

 • Курс по фотографија

  Вие имате добро око и гледате добри слики, но тие едноставно не се регистрираат на вашиот фотоапарат. Една добра фотографија може да предизвика емоции поголеми од илјада зборови, но како до вистинска фотографија?

  Информирај се...

 • Час по фотографија во Старата скопска чаршија

  Вака изгледа вечерната атмосфера во Старата скопска чаршија погледнато низ објективот на фоторепортерите учесници на курсот по фотографија на Високата школа. Курсот се реализира под менторство на Томислав Георгиев и е дел од програмите за професионален развој на Високата школа за новинарство и за односи со јавноста.                

  Информирај се...

 • Односи со јавност, корпоративни комуникации и маркетинг

  На сите типови организации им се потребни професионалци кои систематски ќе ги планираат и спроведуваат комуникациите на организацијата.

  Информирај се...

 • Вирален маркетинг vs. класични ИМК: Прашање на Давид vs. Голијат?

  На секој бизнис му e потребна успешна маркетинг кампања, но изборите се често премногу широки. Дали да се одбере виралниот пат? Конвенционален маркетинг? Дали постои и која е разликата помеѓу овие два концепти? Преку овој курс ќе можете да видите што е тоа што го издвојува виралниот од конвенционалниот маркетинг.

  Информирај се...

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Напреден курс по фотографија

nap-foto1

Курсот е наменет за оние кои сакаат да се доближат чекор поблиску до професионална фотографија. Надградба е на основните знаења, но во исто време може да биде значаен за понатамошната ориентација на учесниците преку откривање на своите афинитети во фотографија. Темите кој овој курс ги опфаќа се движат од портрет, комерцијална фотографија, преку документарна, експериментална, до креативна фотографија и напредни техники за пост - продукција  и обработка на фотографијата.

 Повеќе 

Планирање на ефикасна кампања за односи со јавноста

plan-pr-modul

Курсот „Како дa се планира ефективна кампања за односи со јавноста“ ви помага да добиете предзнаења за важноста на односите со јавноста, како и самите да преземете одговорност за нејзина реализација. Независно каде и што работите oдносите со јавноста се исклучително важна вештина што треба да ја владее секој менаџер и поединец кој што сака успех во кариерата.

 Повеќе 

Подготовка на скици за магистерски и докторски трудови

podgotovka-skici-za-mr-dr

Многу студенти, пред да започнат со изработка на магистерската или докторската теза, се соочуваат со потешкотии како да изберат тема за магистерскиot или докторскиот труд и како да подготват добар предлог за истражување за магистерскиот труд. Планирањето на едно истражување не е лесен и едноставен процес. За да направите добра скица за магистерски или докторски труд потребно е многу искуство, креативност и специфични познавања на истражувачкиот процес.

 Повеќе 

Курс по радио - водителство

radio-novinarstvo

Магијата на радиото е во моќта на имагинацијата која преку етерот треба да создаде реални слики, приказни, муабети и да му се доближи на слушателот, да го привлече и задржи неговото внимание. Особено важен е пристапот на водителот кон слушателот, кој во него треба да го препознае својот близок, кој ќе посака да го слушне или да поразговара со него. Многу радио-водители со различно образование, речиси без никаква подготовка застануваат пред микрофонот и за многу кратко време ја почнуваат и завршуваат својата кариера.

 Повеќе 

Курс по фотографија

Вие имате добро око и гледате добри слики, но тие едноставно не се регистрираат на вашиот фотоапарат. Една добра фотографија може да предизвика емоции поголеми од илјада зборови, но како до вистинска фотографија?

 

Овој курс ќе ви овозможи да ги научите основните елементи и техники во фотографијата, но и ќе ја поттикне вашата креативност и ќе ја реши дилемата како идејата да ја пресликате на фотографија. Курсот е наменет за учесници почетници со и без искуство за фотографија.

Програмата предвидува знаења и вежби за совладување на основните елементи на фотографијата од технички и креативен аспект и ќе ви помогне до го видите светот од една поинаква перспектива. Ќе научите како правилно да го користите фотоапаратот, да „играте“ со светлото, боите, композицијата, како да изработите портрет, фичер, фотографија од патувања и како да работите со Photoshop.

Раскажете ја вашата приказна низ фотографија! Пренесете ја пораката низ слика! 


 

 
 
 
              

 

Курсот е достапен:
on-line   video  

 

Програма на курсот:


 

Тема  1:

Дигитална фотографија
Разбирање на важноста на експозицијата и на блендата;
Разбирање и користење на фотографска терминологија;
Правилна примена на фотографска композиција;
Технички вештини за подобра фотографија;
Креативност во фотографијата;
Евиденција, архивирање и правилна презентација на своите фотографии;

  

Тема 2:

Светло, ноќ и експозиција
Фотографирање со примена на различни технички вештини;
Разбирање и интерпретирање на  фотографски тема;
Одредување на вообичаени грешки и како да ги поправите во вашите фотографии;
Фотографирање под различни светлосни услови, вклучувајќи и ноќна фотографија;
Истражување на фотографии и анализи на уникатен пристап кон фотографијата;

     

Тема 3:

Портрет фотографија
Правилно користење на различни типови на леќи;
Разбирање и примена на правилото на третината;
Правилно и креативно користење на блицот;
Сечење (кропирање) на фотографии;
Анализа на портрет фотографии од техничка и креативна перспектива;
Правилно осветлување во портрет фотографијата;

 

Тема 4:

Feature и travel фотографија
Разбирање и креирање на feature фотографија;
Истражување и анализа на примери на документарна фотографија;
Travel фотографија;

 

 

 

 

 

     

Тема 5:

Основната употреба на Photoshop и уредување;
Разбирање како да се уреди фото приказна;
Основно едитирање во Фотошоп;

   

 

Услов за следење на курсот:

Услов за да можете да го следите овој курс е да имате опрема за фотографирање.

Често поставувани прашања

Вештини за креативно и убедливо зборување

kreativno-zboruvanje

Курсот Вештини за креативно и убедливо зборување ви помага да се стекнете со сигурност и подготвеност за јавно зборување. Стравот од зборување пред публика е се уште еден од најголемите ставови, а луѓето ја создаваат својата перцепција за тоа кои сме и што правиме врз основа на сигурноста што ја покажуваме кога зборуваме јавно.

 Повеќе 

Вештини за креативно пишување

vestini-vo-kreatinvo-pisuvanje

Во природата на човековиот ум е да размислува читко, едноставно, јасно, рационално. Нашите мисли немаат вишок зборови, не се полни со еуфемизми, непотребни апозиции, комплицикации. Зошто тогаш кога ќе сакаме мислите да ги ставиме на хартија, почнуваме да ги усложнуваме? Како да пишуваме едноставно и прецизно, баш онака како што мислиме? Како тоа да биде, истовремено, и креативно и со стил? Како да пишувам ефективно и целисходно?

 Повеќе 

Пријава за информатор

 

informaciiprijavi-se